Теорія:

Кислоти називаються так тому, що ці речовини є кислими на смак.
У природі кислоти містяться в живих організмах (і в тваринах, і в рослинах), є компонентами їжі, входять до складу ґрунтів, містяться у воді, випадають на землю у вигляді кислотних дощів.
 
Усі нестиглі фрукти і ягоди (вишня, черешня, смородина, алича, яблука, сливи, тощо) є кислими на смак завдяки наявності у них органічних кислот. Деяки фрукти і овочи містять кислоти і у дозрілому стані. Наприклад щавель містить щавлеву кислоту, яблука — яблучну, лимон — лимонну кислоту.
 
яблука_зелені.jpg
 
Деяки продукти, скисаючи, також стають кислими, завдяки утворенню у них кислот. Наприклад при скисанні молока утворюється молочна кислота. Утворюється вона і при скисанні капусти.
 
Серед неорганічних кислот дуже отруйною є цианідна кислота. Вона міститься у вишневих та абрикосових кісточках.
 
Мурашки під час укусу можуть впирскувати у рану отруту, яка містить мурашину кислоту. Саме наявністю мурашиної кислоти пояснюється і печіння кропиви.
 
Хлоридна кислота HCl виробляється організмом людини. Вона міститься у шлунковому соці. Завдяки наявності цієї кислоти відбувається процес травлення. Хлоридна кислота активізує ферменти, які беруть участь у перетравлюванні білків. Вона є сильним бактерицидом. Більшість бактерій, які потрапляють у шлунок з їжею гинуть під її дією. У птахів, які живляться падаллю, кислотність шлункового соку є набагато вищою. Це дає їм можливість розправлятися з тими мільйонами мікробів, які містяться в такій їжі.
 
Амінокислоти, сполучаючись одна з одною утворюють безліч білкових молекул, з яких будуються тканини нашого організму.
 
Дощова вода, на перший погляд, здається чистою. Проте, вона містить чимало різних речовин. Завдяки розчиненню вуглекислого газу, який міститься в атмосфері, утворюється карбонатна кислота H2CO3. У дощовій воді можуть зустрічатися нітратна HNO3, сульфітна H2SO3 і сульфатна H2SO4 кислоти, зумовлюючи «кислотні дощі».
 
Сульфідна (сірководнева кислота) H2S зустрічається у вулканічних газах, і у водах мінеральних джерел.