Прості вуглеводи відносяться до групи моносахаридів. Моносахариди відрізняються від інших груп вуглеводів відсутністю реакції гідролізу. Вони не реагують з водою і не розкладаються на простіші речовини.

Розглянемо властивості двох моносахаридів: глюкози і фруктози. Склад молекул цих речовин є однаковим і виражається формулою: C6H12O6.
Глюкоза
Глюкоза — найпоширеніший у природі моносахарид. Вона утворюється рослинами у процесі фотосинтезу з вуглекислого газу і води:
 
27-03-2017 20-28-40.png29-03-2017 17-32-58.png.
 
Глюкоза міститься в усіх органах рослин, стиглих фруктах і ягодах. Багато її міститься у винограді, тому глюкозу називають ще виноградним цукром.

Глюкоза міститься і в організмах тварин, у крові людини її приблизно \(0,1\)%.
 
Глюкоза є білою кристалічною речовиною, добре розчинна у воді, солодка на смак.

Глюкоза є універсальним джерелом енергії у живих організмах.

Одна з властивостей глюкози — взаємодія з купрум(\(II\)) гідроксидом. При кімнатній температурі глюкоза зі свіжоприготованим гідроксидом утворює прозорий яскраво-синій розчин (реакція багатоатомних спиртів).
 
26-03-2017 17-00-51.png