Прості вуглеводи відносяться до групи моносахаридів. Моносахариди відрізняються від інших груп вуглеводів відсутністю реакції гідролізу. Вони не реагують з водою і не розкладаються на простіші речовини.
Розглянемо властивості двох моносахаридів: глюкози і фруктози. Склад молекул цих речовин є однаковим і виражається формулою: .
Глюкоза
Глюкоза — найпоширеніший у природі моносахарид. Вона утворюється рослинами у процесі фотосинтезу з вуглекислого газу і води:


Глюкоза міститься в усіх органах рослин, стиглих фруктах і ягодах. Багато її міститься у винограді, тому глюкозу називають ще виноградним цукром.
Глюкоза міститься і в організмах тварин, у крові людини її приблизно \(0,1\)%.
Глюкоза є білою кристалічною речовиною, добре розчинна у воді, солодка на смак.
Глюкоза є універсальним джерелом енергії у живих організмах.
Одна з властивостей глюкози — взаємодія з купрум(\(II\)) гідроксидом. При кімнатній температурі глюкоза зі свіжоприготованим гідроксидом утворює прозорий яскраво-синій розчин (реакція багатоатомних спиртів).
