Целюлоза (клітковина) — природній полісахарид. Її формула є такою самою, як і у крохмалю — C6H10O5n. Ступінь полімеризації целюлози є набагато вищим, ніж у крохмалю, і становить \(10000\) — \(14000\) структурних ланок. Відносна молекулярна маса може досягати декількох мільйонів.
 
Макромолекули целюлози, на відміну від крохмалю, мають лише лінійну будову.

Целюлоза входить до складу кожної рослинної клітини, оскільки в основному з неї у рослин утворені клітинні стінки. З целюлози складаються волокна льону, конопель. Волокна бавовнику — майже чиста целюлоза (до \(98\)%). У деревині целюлоза складає до \(60\) % маси сухої речовини.
 
26-03-2017 01-46-44.png
Коробочка бавовника
  
Целюлоза — волокниста біла або сіра речовина, без запаху і смаку, нерозчинна ні у воді, ні в органічних розчинниках. Вона є гігроскопічною.

Целюлоза, як і крохмаль, піддається гідролізу при нагріванні у присутності сульфатної кислоти. Кінцевим продуктом гідролізу є глюкоза:
 
C6H10O5n+nH2OnC6H12O6.
 
Целюлоза добре горить.
 
Завдяки своїй міцності целюлоза у складі деревини використовується у будівництві, виробництві меблів.
 
27-03-2017 18-18-29.png
Меблі з дерева
  
Целюлоза бавовнику і льону використовується для виробництва тканин, мотузок, канатів. Волокна бавовнику використовуються як вата.

Отримана з деревини чиста целюлоза йде на виробництво паперу.
 
26-03-2017 01-50-49.png
Виробництво паперу
  
З целюлози отримують прості і складні ефіри, які використовуються у виробництві штучних волокон, пластмас, плівок, лаків, клею, вибухових речовин.
 
27-03-2017 18-15-46.png
Целофан