Целюлоза (клітковина) — природній полісахарид. Її формула є такою самою, як і у крохмалю — . Ступінь полімеризації целюлози є набагато вищим, ніж у крохмалю, і становить \(10000\) — \(14000\) структурних ланок. Відносна молекулярна маса може досягати декількох мільйонів.
Макромолекули целюлози, на відміну від крохмалю, мають лише лінійну будову.
Целюлоза входить до складу кожної рослинної клітини, оскільки в основному з неї у рослин утворені клітинні стінки. З целюлози складаються волокна льону, конопель. Волокна бавовнику — майже чиста целюлоза (до \(98\)%). У деревині целюлоза складає до \(60\) % маси сухої речовини.
Коробочка бавовника
Целюлоза — волокниста біла або сіра речовина, без запаху і смаку, нерозчинна ні у воді, ні в органічних розчинниках. Вона є гігроскопічною.
Целюлоза, як і крохмаль, піддається гідролізу при нагріванні у присутності сульфатної кислоти. Кінцевим продуктом гідролізу є глюкоза:
.
Целюлоза добре горить.
Завдяки своїй міцності целюлоза у складі деревини використовується у будівництві, виробництві меблів.
Меблі з дерева
Целюлоза бавовнику і льону використовується для виробництва тканин, мотузок, канатів. Волокна бавовнику використовуються як вата.
Отримана з деревини чиста целюлоза йде на виробництво паперу.
Виробництво паперу
З целюлози отримують прості і складні ефіри, які використовуються у виробництві штучних волокон, пластмас, плівок, лаків, клею, вибухових речовин.
Целофан