Полісахариди — вуглеводи, у молекулах яких багаторазово повторюються залишки циклічної форми глюкози.
Склад усіх полісахаридів виражається формулою C6H10O5n. Усі полісахариди піддаються гідролізу, продуктом якого є глюкоза:
 
C6H10O5n+nH2OnC6H12O6.
 
До полісахаридів відносяться крохмаль, глікоген (тваринний крохмаль) і целюлоза (клітковина).
 
Крохмаль є запасною речовиною рослин і є досить поширеним у природі. Він у великих кількостях міститься у зернах жита, пшениці, кукурудзи, у бульбах картоплі.

Утворюється крохмаль у клітинах рослин з глюкози:
 
nC6H12O6C6H10O5n+nH2O.
 
Число повторюваних структурних ланок у макромолекулі крохмалю може коливатися від \(100\) до \(6000\). Відносна молекулярна маса молекул також сильно відрізняється.

Макромолекули крохмалю можуть мати як лінійну, так розгалужену будову.
 
26-03-2017 21-29-36.png
 
Крохмаль — біла аморфна речовина, нерозчинна у холодній воді. У гарячій воді крохмаль набухає і утворює клейстер. Не має смаку.
 
26-03-2017 01-40-53.png
 
Характерна реакція крохмалю — реакція з йодом. При дії розчину йоду на крохмаль утворюється сполука синього кольору. Цю реакцію використовують для якісного визначення крохмалю.
 
26-03-2017 01-33-58.png
 
Крохмаль входить до складу продуктів харчування і є основним джерелом вуглеводів в організмі людини.

В організмі крохмаль піддається гідролізу під дією травних ферментів. Процес перетравлення крохмалю починається вже у ротовій порожнині під дією ферментів слини. Далі гідроліз крохмалю триває у шлунку і кишечнику. Новоутворена глюкоза всмоктується у кров, а потім використовується клітинами для отримання енергії.

Крохмаль застосовується для отримання глюкози. Використовується для проклейки паперу та картону, для просочення тканин. Застосовується він також при виготовленні таблеток у якості наповнювача.