Теорія:

У даний час налічується більше \(9000\) видів птахів. Вони розрізняються своїм походженням, способом життя і особливостями зовнішньої та внутрішньої будови.
  
Усіх птахів ділять на три групи:
  • плаваючі (пінгвіни);
  • бігаючи (страуси);
  • літаючі (усі інші птахи).
Пінгвіни — нелітаючі птахи, проте вони дуже добре плавають і пірнають. Маленькі крила у пінгвінів перетворилися на ласти. Тіло цих птахів щільне, покрите густими пір'ям. У них рухлива шия і гострий дзьоб. Зазвичай у пінгвінів чорна спина і біле черево. Пересуваються на суші вертикально, спираючись на хвіст. Пінгвіни живуть, в основному, у холодних районах Південної півкулі.
 
пінгвін00.jpg
 
До страусових птахів належать нелітаючі африканські страуси, американськи нанду, австралійськи казуари, ему та ківі. Особливістю цих птахів є будова грудини: вона плоска і без кіля. Задні, довгі і сильні ноги пристосовані до швидкого бігу. Передні кінцівки (крила) у страусових розвинені погано, вони використовуються для того, щоб зберігати рівновагу під час бігу. 
 
страус00.jpg
 
Серед типових літаючих птахів виділяють близько \(24\) рядів.
 
Ряд Горобцеподібних — найчисленніший з них. Він включає більше \(5\) тис. видів, у тому числі різні види жайворонків, горобців, ластівок, трясогузок, шпаків, ворон, сорок, дроздів. Велика частина горобцеподібних мешкає у лісах. Ноги птахів цього роду чотирипалі (три пальці спрямовані вперед і один — назад). У період гніздування вони живуть парами, майстерно будують гнізда. Пташенята з'являються на світ голими, безпорадними.
 
горобець00.jpg
 
З інших родів птахів найбільші за кількістю видів — сивкоподібні, гусеподібні, куроподібні, соколоподібні, лелекоподібні, голубеподібні.
 
Ряд Сивкоподібних (вальдшнеп, чайка, кулик) — дрібні та середньої величини птиці з довгими ногами і тонким, довгим дзьобом. Живуть вони на заболочених місцях, по узбережжю річок та інших водойм. Харчуються — в основному безхребетними тваринами. Кулики — виводкові птиці.
 
чибис.jpg
 
Ряд Гусеподібних (гуси, качки, лебеді). Ці водоплавні птахи добре пірнають, здобуваючи їх у воді або на дні водойми. Вони мають щільне оперення з розвиненим пухом, велику куприкову залозу, плавальні перетинки між пальцями ніг.
 
качкии.jpg
 
Ряд Лелекоподібних (журавлі, лелеки, чаплі), об'єднує птахів середніх і великих розмірів, з довгою шиєю і довгими ногами. Годуються на сирих луках, болотах або у прибережних частинах водойм земноводними, дрібною рибою, молюсками. Гніздяться лелекоподібні, зазвичай, колоніями.
 
лелека2.jpg
 
Ряд Куроподібних (рябчики, тетерева, глухарі, перепела, куріпки, фазани, дикі і домашні кури, індики) об'єднує птахів з сильними ногами, пристосованими до розгрібання ґрунту або лісової підстилки при добуванні корму, короткими і широкими крилами, що забезпечують стрімкий злет і нетривалий політ. Куроподібні — виводкові птахи. Пташенята харчуються переважно комахами, хробаками й іншими безхребетними, дорослі — рослиноїдні.
 
куріпка.jpg
 
З ряду Голубоподібних найбільш поширеними є припутень, звичайна і велика горлиці, сизий голуб. Голуби — зерноїдні птахи (харчуються насінням різних рослин і ними ж вигодовують пташенят). У гніздовий період живуть парами. В інший час — тримаються, зазвичай, невеликими зграями.
 
голуб01.jpg
 
До ряду Соколоподібних, або денних хижих птахів, належать соколи, яструби, шуліки, орли і інші птиці, у яких сильні ноги з гострими загнутими кігтями, загнутий гачком дзьоб, гострий зір. Крила Соколоподібних або вузькі, гострі, що сприяють швидкому польоту, або широкі, що дозволяють парити в повітрі у пошуках здобичі. Пташенята у цих птахів вилуплюються зрячими, покриті густим пухом.
 
орел.jpg
 
До ряду Дятлоподібних належать великий і малий строкаті дятли, зелений дятел, чорний дятел, крутиголовка. У дятлів гострий, долотоподібний дзьоб, довгий, гострий, з зазублинами язик, пружні і загнуті в бік опори кінці хвостового пір'я, ноги з двома пальцями, спрямованими вперед, і двома — назад, та іншими ознаками, що відрізняють птахів, які харчуються на стовбурах дерев . Виняток становить крутиголовка, у якого прямий і слабкий дзьоб, стрижні хвоста не пружні. На відміну від інших дятлів крутиголовка — перелітний птах.
 
дятел.jpg