Теорія:

Акули
Акули — представники хрящових риб з обтічним видовженим тілом, які можуть мати розміри від \(20\) см (глибоководна акула) до \(20\) метрів (китова акула). Представники надряду поширені у морях та океанах, зустрічаються як біля поверхні, так і на глибині більше \(2000\) метрів. Серед акул є як хижаки, так і фільтратори, які живляться планктоном.
 
Для акул є характерним:
 
  • торпедоподібна обтічна форма тіла;
  • наявність хрящового скелета;
  • відсутність зябрових кришок (є \(5\) — \(7\) зябрових щілин);
  • немає плавального міхура — акули повинні весь час плавати, щоб не потонути;
  • плакоїдна луска — міцні ромбічні пластинки з шипами;
  • рот (міститься на нижній стороні голови) у вигляді поперечної щілини;
  • наявність декількох рядів зубів, які регулярно змінюються після зношування або випадання.
акула підписи.jpg
 
Акули мають кінцівки — непарні і парні плавці.
 
Непарні плавці — це спинні, хвостовий та анальний.
 
Знизу з боків розташовані парні плавці (кінцівки): передні — грудні та задні — черевні.
Деякі акули є хижаками, і можуть нападати на людину.
Скати
Скати — група хрящових риб, які, як правило, ведуть придонний спосіб життя. Ці тварини можуть бути величиною до \(9\) метрів. Переважно вони живуть у морях, проте зустрічаються і прісноводні види.
 
Тіло — дископодібне — широке і пласке. Грудні плавці зростаються з головою. Хвостові і спинні плавці розвинені погано. Анальний плавець — відсутній. Плавають скати завдяки хвилеподібним рухам грудних плавців.
 
Рот і зябра містяться на нижній стороні тіла. На відміну від акул, шкіра у скатів є гладкою. Гострих зубів немає. Ці тварини живляться дрібними морськими тваринами, або планктоном.
 
скат манта.jpg
Скат манта
  
Серед скатів є отруйні види, а також види, які генерують електричний струм.  
Химери
Химери — ряд малорухливих хрящових риб. Довжина їх тіла — до \(1,5\) м. Ця тварина має \(5\) зябрових щілин, \(4\) з який вкриті згортками шкіри. Більшість представників мешкають на глибинах понад \(500\) м. Живляться, переважно, дрібними морськими тваринами.
 
хімера.jpg
Химера європейська
  
Деякі види хрящових риб люди вживають у їжу, а їх шкіру використовують у промисловості.