Методична рекомендація:

Теорія

Номер Назва Опис
1. Склад і будова жирів Представлено матеріал про будову жирів, наведено назви і формули жирних карбонових кислот.
2. Властивості жирів Характеризуються фізичні властивості жирів.
3. Застосування жирів. Мила. Викладено матеріал про застосування жирів. Наводиться склад мила, характеризуються його властивості. Пояснюються причини заміни мила синтетичними миючими засобами.

Завдання

Номер Назва Вид Складність Бали Опис
1. Хімічні елементи, що входять до складу жирів 1 вид - рецептивний легке 1Б. Необхідно обрати хімічні елементи, що входять до складу жирів.
2. Склад мила 2 вид - інтерпретація середнє 1Б. Завдання на вибір формул речовин, що можуть входити до складу мила.
3. Твердження про жири 1 вид - рецептивний легке 1Б. Необхідно обрати правильне твердження про жири.
4. Застосування жирів 1 вид - рецептивний легке 1Б. Із запропонованих варіантів потрібно обрати правильне твердження про застосування жирів.
5. Cклад жирів 2 вид - інтерпретація легке 2Б. Із запропонованих варіантів потрібно обрати формули кислот, які входять до тваринних, або рослинних жирів.
6. Формула твердого або рідкого мила 2 вид - інтерпретація легке 1Б. Із запропонованих варіантів потрібно обрати формулу твердого або рідкого мила.
7. Кількість речовини мила за відомою масою 2 вид - інтерпретація легке 2Б. Необхідно обчислити кількість речовини мила за відомою масою.
8. Масова частка елементів у милі 3 вид - аналіз середнє 1Б. Необхідно обчислити масову частку указаного елемента у милі.
9. Реакція утворення мила 2 вид - інтерпретація середнє 2Б. Необхідно дописати хімічну реакцію взаємодії вищої карбонової кислоти з лугами, зазначивши формулу мила.
10. Продукти реакції утворення мила 2 вид - інтерпретація середнє 6Б. Необхідно дописати хімічну реакцію утворення мила, зазначивши формули продуктів реакції та розставивши коефіцієнти.
11. Маса мила у реакції вищої карбонової кислоти з лугом 3 вид - аналіз середнє 2Б. Необхідно визначити масу мила, яке утворюється у результаті взаємодії вищої карбонової кислоти з лугом.
12. Відносна молекулярна маса жиру 2 вид - інтерпретація середнє 2Б. Необхідно обчислити відносну молекулярну масу жиру за указаною формулою.
13. Масова частка елемента у жирі 2 вид - інтерпретація середнє 2Б. Необхідно обчислити масову частку указаного елемента у жирі.
14. Маса указаної кількості речовини жиру 2 вид - інтерпретація середнє 3Б. Необхідно обчислити масу указаної кількості речовини жиру.
15. Маса гліцеролу у реакції гідролізу жиру 3 вид - аналіз важке 3Б. Необхідно обчислити масу гліцеролу у реакції гідролізу жиру.

Додаткові завдання, приховані від учнів (Мій+)

Номер Назва Вид Складність Бали Опис
1. Маса мила за відомою кількістю речовини Інший легке 2Б. Необхідно обчислити масу мила за відомою кількістю речовини.
2. Маса кислоти у реакції утворення мила Інший середнє 3Б. Необхідно визначити масу кислоти, яка вступила у реакцію утворення мила.
3. Кількість речовини указаної маси жиру Інший легке 2Б. Необхідно обчислити кількість речовини указаної маси жиру.

Тести

Номер Назва Рекомендований час: Складність Бали Опис
1. Тренування з теми «Жири. Мило» 00:30:00 середнє 10Б. Тренуються вміння обирати формули мила і жирів. Відпрацьовується вміння проводити розрахуноки за рівняннями хімічних реакцій.

Перевірочні тести (приховані від учнів)

Номер Назва Рекомендований час: Складність Бали Опис
1. Домашня робота з теми «Жири. Мило» 00:30:00 середнє 15Б. Відпрацьовуються знання основних понять теми. Тренуються вміння обирати формули мила і жирів. Відпрацьовується вміння проводити розрахуноки за рівняннями хімічних реакцій.
2. Перевірна робота з теми «Жири. Мило» 00:30:00 середнє 11Б. Перевіряється знання основних понять теми, вміння проводити розрахуноки за рівняннями хімічних реакцій.