Методична рекомендація:
Теорія
Номер | Назва | Опис |
---|---|---|
1. | Склад і будова жирів | Представлено матеріал про будову жирів, наведено назви і формули жирних карбонових кислот. |
2. | Властивості жирів | Характеризуються фізичні властивості жирів. |
3. | Застосування жирів. Мила. | Викладено матеріал про застосування жирів. Наводиться склад мила, характеризуються його властивості. Пояснюються причини заміни мила синтетичними миючими засобами. |
Завдання
Номер | Назва | Вид | Складність | Бали | Опис |
---|---|---|---|---|---|
1. | Хімічні елементи, що входять до складу жирів | 1 вид - рецептивний | легке | 1Б. | Необхідно обрати хімічні елементи, що входять до складу жирів. |
2. | Склад мила | 2 вид - інтерпретація | середнє | 1Б. | Завдання на вибір формул речовин, що можуть входити до складу мила. |
3. | Твердження про жири | 1 вид - рецептивний | легке | 1Б. | Необхідно обрати правильне твердження про жири. |
4. | Застосування жирів | 1 вид - рецептивний | легке | 1Б. | Із запропонованих варіантів потрібно обрати правильне твердження про застосування жирів. |
5. | Cклад жирів | 2 вид - інтерпретація | легке | 2Б. | Із запропонованих варіантів потрібно обрати формули кислот, які входять до тваринних, або рослинних жирів. |
6. | Формула твердого або рідкого мила | 2 вид - інтерпретація | легке | 1Б. | Із запропонованих варіантів потрібно обрати формулу твердого або рідкого мила. |
7. | Кількість речовини мила за відомою масою | 2 вид - інтерпретація | легке | 2Б. | Необхідно обчислити кількість речовини мила за відомою масою. |
8. | Масова частка елементів у милі | 3 вид - аналіз | середнє | 1Б. | Необхідно обчислити масову частку указаного елемента у милі. |
9. | Реакція утворення мила | 2 вид - інтерпретація | середнє | 2Б. | Необхідно дописати хімічну реакцію взаємодії вищої карбонової кислоти з лугами, зазначивши формулу мила. |
10. | Продукти реакції утворення мила | 2 вид - інтерпретація | середнє | 6Б. | Необхідно дописати хімічну реакцію утворення мила, зазначивши формули продуктів реакції та розставивши коефіцієнти. |
Додаткові завдання (Мій+)
Номер | Назва | Вид | Складність | Бали | Опис |
---|---|---|---|---|---|
1. | Маса мила у реакції вищої карбонової кислоти з лугом | Інший | середнє | 2Б. | Необхідно визначити масу мила, яке утворюється у результаті взаємодії вищої карбонової кислоти з лугом. |
2. | Відносна молекулярна маса жиру | Інший | середнє | 2Б. | Необхідно обчислити відносну молекулярну масу жиру за указаною формулою. |
3. | Масова частка елемента у жирі | Інший | середнє | 2Б. | Необхідно обчислити масову частку указаного елемента у жирі. |
4. | Маса указаної кількості речовини жиру | Інший | середнє | 3Б. | Необхідно обчислити масу указаної кількості речовини жиру. |
5. | Маса гліцеролу у реакції гідролізу жиру | Інший | важке | 3Б. | Необхідно обчислити масу гліцеролу у реакції гідролізу жиру. |
Додаткові завдання, приховані від учнів (Мій+)
Номер | Назва | Вид | Складність | Бали | Опис |
---|---|---|---|---|---|
1. | Маса мила за відомою кількістю речовини | Інший | легке | 2Б. | Необхідно обчислити масу мила за відомою кількістю речовини. |
2. | Маса кислоти у реакції утворення мила | Інший | середнє | 3Б. | Необхідно визначити масу кислоти, яка вступила у реакцію утворення мила. |
3. | Кількість речовини указаної маси жиру | Інший | легке | 2Б. | Необхідно обчислити кількість речовини указаної маси жиру. |
Тести
Номер | Назва | Рекомендований час: | Складність | Бали | Опис |
---|---|---|---|---|---|
1. | Тренування з теми «Жири. Мило» | 00:30:00 | середнє | 10Б. | Тренуються вміння обирати формули мила і жирів. Відпрацьовується вміння проводити розрахуноки за рівняннями хімічних реакцій. |
Перевірочні тести (приховані від учнів)
Номер | Назва | Рекомендований час: | Складність | Бали | Опис |
---|---|---|---|---|---|
1. | Домашня робота з теми «Жири. Мило» | 00:30:00 | середнє | 15Б. | Відпрацьовуються знання основних понять теми. Тренуються вміння обирати формули мила і жирів. Відпрацьовується вміння проводити розрахуноки за рівняннями хімічних реакцій. |
2. | Перевірна робота з теми «Жири. Мило» | 00:30:00 | середнє | 11Б. | Перевіряється знання основних понять теми, вміння проводити розрахуноки за рівняннями хімічних реакцій. |